Κλέβω λίγο χρόνο από τη γραφειοκρατία του δικαστικού αντιπροσώπου προκειμένου να σας γράψω μια γνώμη. Προετοιμαστείτε όμως για σεντόνι
Έχουμε και λέμε :
Νόμος 2251/1994 Προστασία Καταναλωτών.
Άρθρο 9γ
Απαγόρευση αθέμιτων
εμπορικών πρακτικών
1. Απαγορεύονται οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που υιοθετούνται
πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από εμπορική συναλλαγή που σχετίζεται με συγκεκριμένο προϊόν. .......
4. Εμπορικές πρακτικές είναι αθέμιτες, ιδίως όταν είναι παραπλανητικές ή επιθετικές, όπως αυτές καθορίζονται στα άρθρα 9δ,
9ε, 9στ και στα άρθρα 9ζ και 9η, αντίστοιχα.
Άρθρο 9δ
Παραπλανητικές πράξεις
1. Μια εμπορική πρακτική θεωρείται παραπλανητική όταν περιλαμβάνει εσφαλμένες πληροφορίες και είναι, συνεπώς, αναληθής ή, όταν, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής παρουσίασης της, παραπλανά ή ενδέχεται να παραπλανήσει το μέσο καταναλωτή, ακόμα και εάν οι πληροφορίες είναι, αντικειμενικά, ορθές όσον αφορά
ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται κατωτέρω και, ούτως ή άλλως, τον οδηγεί ή ενδέχεται να τον οδηγήσει να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία, διαφορετικά, δεν θα ελάμβανε. Τα στοιχεία αυτά είναι:
α) ..................
β) τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως είναι η διαθεσιμότητα, τα οφέλη, οι κίνδυνοι, η εκτέλεση, η σύνθεση, τα συνοδευτικά εξαρτήματα,
η μετά την πώληση υποστήριξη προς τον καταναλωτή και .........
Άρθρο 9θ
Κυρώσεις
1. Κάθε καταναλωτής ή και ένωση καταναλωτών έχουν το δικαίωμα, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων των άρθρων 9γ έως και 9η, να ζητούν τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής και την παράλειψη της στο μέλλον,
καθώς και αποζημίωση για τη ζημία που υφίστανται εξαιτίας της πρακτικής αυτής. Τα ένδικα βοηθήματα του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ασκούνται, χωριστά ή από κοινού, κατά ενός ή περισσοτέρων προμηθευτών του ίδιου οικονομικού τομέα ή κατά ιδιοκτήτη κώδικα, εφόσον αυτός προωθεί κώδικα που ενθαρρύνει τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του παρόντος μέρους.
Αυτά όσον αφορά τα δικαιώματα του καταναλωτή,
διότι έχει και διοικητικές κυρώσεις, πρόστιμα κλπ.Περαιτέρω.
Αθέμιτος Ανταγωνισμός. Νόμος 146/1914.
Αρθρ.3.
Απαγορεύεται εις δημοσία γινομένας γνωστοποιήσεις ή ανακοινώσεις, προοριζομένας δι` ευρύν κύκλον προσώπων, πάσα ανακριβής δήλωσις περί σχέσεων αναφερομένων εις τας κατά το άρθρον 1 (εννοείται εμπορικές συναλλαγές) συναλλαγάς ιδιαιτέρως δε περί της ποιότητος, της αρχικής προελεύσεως, του τρόπου της κατασκευής ή της τιμολογήσεως εμπορευμάτων η βιομηχανικών εργασιών, περί του τρόπου ή της πηγής της προμηθείας, της κατοχής βραβείων ή άλλων τιμητικών διακρίσεων, περί της αιτίας ή του σκοπού της πωλήσεως ή περί του ποσού των προς διάθεσιν εμπορευμάτων, ικανή να παραγάγη την εντύπωσιν ιδιαιτέρως ευνοϊκής προσφοράς.
Αρθρ.4.
Οστις, προς τον σκοπόν όπως παραγάγη την εντύπωσιν ιδιαιτέρως ευνοϊκής προσφοράς, ποιείται υπό τους όρους του άρθρου 3 εν γνώσει αναληθείς δηλώσεις ικανάς να παραπλανήσουν το κοινόν, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις εξ μηνών και με χρηματικήν ποινήν (μέχρι 3.000 δραχμών) ή με μίαν εκ των ποινών τούτων.
Εάν αι εν τω προηγουμένω εδαφίω αναφερόμεναι ανακριβείς δηλώσεις γίνωσι παρ` υπαλλήλου ή εντολοδόχου, τιμωρείται, πλήν του υπαλλήλου ή εντολοδόχου, και ο κύριος ή διευθυντής της επιχειρήσεως, εάν η πράξις εγένετο εν γνώσει αυτού.
Συμπέρασμα : Από όλα λοιπόν τα παραπάνω συνάγεται ότι η αγαπημένη μας εταιρία έχει σοβαρότατες ευθύνες και υποχρεώσεις. Διότι παραπλάνησε με τη διαφήμιση της το κοινό και το οδήγησε ή ενδέχεται να το οδήγησε να λάβει απόφαση την οποία διαφορετικά δε θα ελάμβανε. Υπάρχει λοιπόν αδικοπραξία και υποχρεούται σε αποζημίωση της θετικής, αποθετικής ζημιάς και ηθικής βλάβης (τα δύο τελευταία δύσκολο έως αδύνατο να επιδικαστούν). Όταν αναφέρομαι σε θετική ζημιά εννοώ ζημιά η οποία συνέβη πέραν της διετίας εντός τετραετίας την οποία αρνείται να καλύψει η εταιρία.
Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι μια καταγγελία στο συνήγορο του καταναλωτή. Το σωστό είναι η εξώδικη προετοιμασία της υπόθεσης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να είναι καλυμμένοι αν χρειαστούν εγγύηση. Το περισσότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι όλα τα παραπάνω συν τη μήνυση του άρθρου 4 Ν. 146/1914.
Περαιτέρω η αγαπημένη μας εταιρία με το ΦΕΚ Τ.Α.Ε. - E.Π.Ε. 13396/22.11.2007 στις 08.01.2008 συγχωνεύτηκε με την Piaggio Hellas. Για όλη αυτή την ιστορία πλέον είναι υπόλογη η Piaggio αστικά (ως προμηθευτής) μαζί με τον εκάστοτε έμπορο που πούλησε το tuono (την ποινική ευθύνη την έχει ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος της πάλαι ποτέ Aprilia Hellas, τρέχα γύρευε δηλαδή).
Δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για ευνόητους λόγους καθώς ήδη κάποιος ενδιαφερόμενος έχει ζητήσει τη βοήθεια μου.
Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σύντομα και ομαδικά. Άλλη η δύναμη του ενός που μπορεί να χαρακτηριστεί γραφικός δικομανής και άλλη η δύναμη των 10.
Αυτά επιγραμματικά και χωρίς να έχω μελετήσει τις επιμέρους λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Εννοείται φυσικά ότι ο φίλος που ανανέωσε και πλέον δεν τον καλύπτουν μπορεί και πρέπει να τους σκίσει.
Ξαναμπαίνω στο εκλογικό μου τμήμα. Κάποιος πρέπει να δουλέψει σήμερα για να ψηφίσετε εσείς αύριο